Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри

...
 
Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри
Коментари Харесай

Маргарита Попова: Конституционна реформа се прави в спокойна държава

 

„ Конституционна промяна се прави в спокойна страна и при положителни взаимоотношения сред народните представители. При доста по-висока степен на доверие, при изясненост на проблемите, при изясненост на това, от което имаме потребност. Сега всеки дърпа чергата към себе си “.Това сподели пред БНР Маргарита Попова, вицепрезидент на България в интервала 2012-2017 година, министър на правораздаването в първото държавно управление на Бойко Борисов.

Според нея настояването на Движение за права и свободи за привикване на Велико народно събрание е било сложено „ с акцент върху разпадането на държавността сега “.

„ Казаха, че има цялостен разпад на държавността и би трябвало да бъде свикано Велико национално заседание. Движение за права и свободи не са от през вчерашния ден в Народното събрание и знаят доста добре по какъв начин това се случва. Велико народно събрание работи, до момента в който бъде решен казусът, за който е свикано, не може да взема решение други проблеми “.

Попова утвърди импортираното искане на основния прокурор Иван Гешев пред Конституционен съд за Висш съдебен съвет.По думите ѝ „ не може да има надзор върху основния прокурор по метод, по който някой си показва “.

„ В една демократична страна има разделяне на управляващите и това би трябвало да се почита. Главният прокурор, както и всички други магистрати, би трябвало да може да бъде разследван, в случай че извърши закононарушение. Това е вярното отношение към правосъдната власт, а не за надзор. Кой ще управлява основния прокурор? Нали си имаме специфичен орган за това – Висш съдебен съвет “.

Маргарита Попова разяснява и възможностите за сформиране на постоянно държавно управление, като акцентира, че постоянно има късмет, само че съгласно нея би трябвало да се отиде на нови предварителни избори.

„ След приемането на втория изследователски мандат през днешния ден може да се стартира още веднъж, казано метафорично. Ако „ Демократична България “ излезе по-напред и стартират едни по-разумни, уважителни диалози и договаряния сред ГЕРБ-СДС и Демократична България, може би ще се стигне до държавно управление, от което всички имаме потребност. Но в тази обстановка не знам кое ще е по-малката несгода – дали нетрайно държавно управление със кавги всеки ден, с недоразумение и изчерпано доверие, или законовата процедура – избори. Това е законовата процедура и по-добре да следваме нея, тъй като тя постоянно е по-малката несгода “.

По думите ѝ „ най-вероятно някой има има интерес от това “ политическата конюнктура в страната да е нестабилна и да не може да бъде формирано постоянно държавно управление, само че акцентира, че не има вяра това да е поради някакъв скрит план.

Етикети: ВССПоповаправителство
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР